ever-heard-of-chaga

De rupsschimmel ofwel Cordyceps Sinensis.

October 03, 2016 Piet Hein van der Kroon

De rups schimmmel ofwel de Cordyseps Sinensis.

Latijnse naam: Cordyceps sinensis, Japanse naam: tochukaso

De Cordyseps sinensis is een 4-11 centimeter lange parasitaire schimmel die zich ontwikkelt in insectenlarven. Hij wordt het vaakst aangetroffen in China, op hoogtes van ruim 3000 meter in koude en besneeuwde moerassen.

De Cordyseps sinensis wordt reeds 2000 jaar gebruikt in de traditionele Chinese geneeskunde. Omdat de Cordyseps sinensis uiterst zeldzaam is werd hij in het oude China alleen gebruikt aan het hof van de keizer. De preparatiewijze was ook bijzonder omdat de maag van een eend werd gevuld, daarna werd het dier geroosterd, de medicinale paddenstoel verwijderd en de eend werd tweemaal daags geconsumeerd gedurende 8 tot 10 dagen. Het werd gebruikt voor algemene immuun versterking na lange ziekte en voor de behandeling van neurasthenie, long- en nierproblemen.

De reis van de Cordyceps sinensis, of Cordyseps sinensis, van de oudheid tot op de dag van vandaag

De eerste schriftelijke vermelding stamt uit het tijdperk van de Tang-dynastie (rond 620 AD), waarin hij staat vermeld als een vitaliteits- en levens verbeterende medicinale plant. Door de eeuwen heen, hadden de Chinese keizers en heersers het voorrecht van de consumptie van Cordyceps. Vanwege de zeldzaamheid en moeilijke oogst kon hij alleen worden verkregen tegen een zeer hoge prijs.

Rond 1400 schreven zelfs Tibetaanse geleerden schreven erover als een kruidengeneesmiddel met een breed therapeutisch effect. Het werd in de 18e eeuw naar Europa gebracht door een jezuïet, Jean Baptiste du Halde. De priester leerde de Cordyceps kennen tijdens een bezoek aan de Chinese keizer en het had zo'n goede invloed op hem dat hij het meenam naar Parijs.

De rol van de Cordyseps sinensis in de geneeskunde

De Codyceps sinensis is een medicinale paddenstoel die reeds duizenden jaren gebruikt wordt in de traditionele Aziatische geneeskunde. Het werd beschouwd als een geneeskrachtig kruid met vitaliteit verbeterende eigenschappen. Zelfs de Chinese artsen waren zich ervan bewust dat het een gunstig effect had op de werking van de longen en het hart. Bovendien reguleert hij het immuunsysteem, verhoogt de seksuele capaciteit en verbetert de vruchtbaarheid.

De Westerse geneeskunde heeft pas onlangs kennis gemaakt met de Cordyseps sinensis. De medicinale paddenstoel en zijn extract (bioactieve verbindingen, cordyceptin, adenosine, aminozuren, uracil, uridine, adenine, adenosine, anti-tumoreiwitten, CO-N, SN-C en CO-1) zijn effectief gebleken bij diabetes, AIDS, lupus, bronchitis, kanker, COPD, astma, aritmie, hartfalen, cirrose, herstel en seksuele disfunctie.

De regulatie van het immuunsysteem is ongelooflijk belangrijk. Eerst en vooral, hoeven we het niet te versterken, maar in plaats daarvan ervoor zorgen dat het correct functioneert.

Verschillende onderzoeken hebben de thesis ondersteund dat de Cordyseps sinensis de productie van insuline door de alvleesklier verhoogt en daarmee de bloedsuikerspiegel verlaagt.

Het blijkt dat de Cordyseps sinensis het aantal T cellen in kankergevallen verhoogt en de groei van lymfoom, melanoom en sarcoom vermindert. De Cordyseps sinensis is bijzonder efficiënt voor de behandeling van longkanker, baarmoederhalskanker, prostaatkanker, leverkanker, alvleesklierkanker, lymfeklierkanker en bij strottenhoofdkanker. De consumptie van medicinale paddenstoelen tijdens de chemotherapie verminderde koorts bij patiënten, en deed braken, diarree en vermoeidheid minder vaak optreden.

Uit een experiment uitgevoerd onder patiënten met nierinsufficiëntie bleek dat bij de groep die Cordyseps sinensis consumeerde na 6 dagen een verbetering van 89% in de nierfunctie werd vastgesteld terwijl de verbetering bij de controlegroep die met geneesmiddelen behandeld werd slechts 45% bedroeg. Uit een studie uit 1995 met renale (nier) transplantatiepatiënten is gebleken dat de Cordyseps sinensis de nieren beschermt tegen de schadelijke effecten van immunosuppressieve geneesmiddelen en de nefrotoxische effecten van antibiotica.

De Cordyseps sinensis beschermt de lever, herstelt de levercellen en brengt de leverenzymen terug naar normale waarden. Hierdoor is bewezen dat hij bijzonder effectief is bij patiënten met cirrose, een leververvetting of virale hepatitis.

De Cordyseps sinensis heeft aangetoond in humane studies in gevallen van COPD, bronchitis en astma het aantal hoestaanvallen en de ontstekingsniveaus in het bloed te verminderen en  de werking van de longen te verbeteren.

Daarnaast heeft de Cordyseps sinensis bewezen nuttig te zijn in het geval van chronisch vermoeidheidssyndroom en al lang gebruikt wordt in China om het libido te verhogen, en impotentie en vruchtbaarheidsproblemen te behandelen.

Het is duidelijk dat de Cordyseps sinensis is een zeer nuttig bestanddeel is van medicinale paddenstoelextracten. Het kan zeker voordelig zijn om dergelijke medicinale paddenstoelextracten te gebruiken voor de hierboven vernoemde ziekten aangezien ze een voorname rol spelen in de preventie van ziekten, genezingsprocessen en het behoud van onze gezondheid.

Gebied van toepassing:

 • het verbeteren van de energieniveaus (stimuleert het immuunsysteem
 • onder controle brengen van astma
 • suikerziekte
 • onvruchtbaarheid
 • erectie dysfunctie
 • tegen een laag libido
 • antiverouderingseffecten (gaat de veroudering tegen)
 • lever beschermende functie
 • nierbeschermingsfunctie (Cordyceps kan de werking van de nier op natuurlijke wijze stimuleren)
 • luchtwegaandoeningen (verbetert de ademhalingsfunctie)
 • heeft antibacteriële en virale eigenschappen
 • zijn bloed verdunnende effecten reguleren het aantal bloedplaatjes in het bloed, voorkomen en helpen in het geval van bloedklonterering
 • kan de hoeveelheid glucose-enzymen verhogen
 • verhoogt de ATP productie
 • heeft antioxiderende eigenschappen
 • draagt bij aan de regulatie van het immuunsysteem (verhoogt de werking wanneer deze zwak is, terwijl hij in het geval van een te extreme reactie - auto-immuunziekte - de werking vermindert)
 • heeft anti-inflammatoire en antibacteriële effecten
 • stimuleert de activiteit van T-cellen en witte bloedcellen
 • vermindert de schadelijke bijwerkingen van radio- en chemotherapie

De Cordyceps sinensis reguleert op natuurlijke wijze de pH-balans van het bloed en voorkomt of keert de verzuring van het lichaam om. Een verhoogde zuurstoftoevoer naar de cel verhoogt de aanvoer van voedingsstoffen en verhoogt het metabolisme. Zuurstof  vernietigt ook kankercellen, parasieten en bacteriën. Door dit effect kan de Cordyceps schimmel geschikt zijn voor de aanvullende behandeling van patiënten met tumoren of kanker. Voor sporters en mensen die zich bezighouden met normale activiteiten vermindert hij de vermoeidheid en activeert hij het lichaam. De Cordyceps schimmel is zeer geschikt voor gebruik door de oudere leeftijdsgroepen aangezien het een vitaliteit verhogend gezondheidszorgproduct is. Naast het positieve effect ervan op het bloed, vermindert ook het risico op trombose.